Sigurnost djece na internetu. Predavanja za 86 učenika Osnovne škole A.B. Šimića Mostar

Danas je Udruženje “Dignitet” realiziralo tri predavanja za učenike i učenice VIII I IX razreda Osnovne škole A.B. Šimića. Sveukupno na predavanjima je sudjelovalo 86 učenika, 42 dječaka i 44 djevojčice.
Predavanja su održana u sklopu projekta pod nazivom “Savremeno djetinjstvo, zaštita i promocija dječjih prava”. Projekat podržava Ministarstvo zdravstva rada i socijalne skrbi HNK-a Sektor za socijalnu zaštitu.
Putem teme: Sigurnost djece na internetu učenici su učili o pozitivnim i negativnim stranama interneta, načinima zaštite i pametnog korištenja slobodnog vremena.

Neke od povratnih informacija koje smo dobili od učenika ističemo;
“Mislim da je radionica super, predavanje i film su bili super. Naučila sam puno toga, i nadam se da će što više škola biti na predavanjima ove radionice”
“Predavanje je bilo jako poučno i zanimljivo, bilo je konkretno opisano. Nadam se da će ih biti još kako bi osvijestili djecu o opasnostima na internetu”.
“Ova radionica je veoma poučna i korisna. Voljela bih da svako dijete zna o posljedicama na internetu. Uz pomoć vas, mnoga djeca iz škole će znati o posljedicama interneta I opasnostima. Molim vas ponovo dođite sa novom poučnom idejom”
“Jako dobro predavanje, možda i prije smo trebali ovo vidjeti, jer vidim da sve više djece i mladih generacija ovakve stvari rade i općenito popričati s nama o ovakvim stvarima, pogotovo o izgledu i nesigurnostima jer iskreno to su i najveće pogreške koje nas dovode do ovog da radimo te da prihvaćamo svakog. Ja osobno nikad ovo ne bih uradila ali hvala što ima netko da nam objasni”.

Iznimno je važno je da djeca i mladi uče o sigurnom korištenju interneta jer je internet snažan alat koji nudi brojne prednosti, ali i nekoliko rizika. Internet pruža pristup ogromnoj količini informacija, obrazovnih resursa i mogućnosti društvenih mreža koje mogu biti od neprocjenjive važnosti za mlade. Međutim, internet također može izložiti mlade predatorima na mreži, cyber maltretiranju i štetnom sadržaju.
Evo nekoliko razloga zašto je ključno educirati mlade o sigurnoj upotrebi interneta:
Zaštita od predatora na mreži: Mladi koji nisu svjesni sigurnog ponašanja na mreži su ranjiviji na predatore kao sto su pedofili koji mogu koristiti društvene mreže i druge online platforme da ih zlostavljaju i iskorištavaju.
Prevencija cyber nasilja : sajber nasilje je rastući problem koji može uzrokovati ozbiljne emocionalne uznemirenosti, nisko samopoštovanje, pa čak i samoubojstvo. Edukacija mladih o tome kako prepoznati i odgovoriti na cyber nasilje može pomoći u sprječavanju ovog štetnog ponašanja.
Zaštita ličnih podataka: Mladi koji nisu svjesni sigurnih internetskih praksi mogu nehotice dijeliti lične podatke na mreži, čineći ih ranjivijim na krađu identiteta, online prevare i druge lažne aktivnosti.
Prevencija izlaganja štetnom sadržaju: Internet je pun eksplicitnog sadržaja koji može biti neprikladan i štetan za mlade ljude. Edukacija mladih o sigurnom korištenju interneta može pomoći u sprečavanju da budu izloženi takvom sadržaju.
U zaključku, podučavanje mladih o sigurnom korištenju interneta je ključno kako bi im se pomoglo da se zaštite na mreži, da se zaštite od potencijalnih rizika i da iskoriste brojne prednosti koje internet nudi.

Udruženje se raduje daljnjoj saradnji sa učenicima, roditeljima i nastavnicima O.Š. A.B.Šimić Mostar.

Related Posts