Za život dostojan čovjeka

Udruženje "DIGNITET" Mostar

Edukacija, istraživački rad, obrazovanje...

Usmjereni smo ka zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda

Ciljevi našeg udruženja usmjereni su ka zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, obrazovanju, podršci i razvoju ličnosti djece te zaštiti i očuvanje porodice.

Podizanje svijesti pojedinca i zajednice

Edukacijom, savjetodavnim djelovanjem, istraživačkim radom, informisanjem i podizanje svijesti pjedinca i javnosti, realizovati ćemo programske ciljeve Udruženja koji su usmjereni ka zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, obrazovanju, podršci i razvoju ličnosti djece te zaštiti i očuvanje porodice. 

50+

Završenih projekata

5000+

Zadovoljnih korisnika

10+

Profesionalnih radnika

Udruženje “Dignitet” osnovano je od strane aktivistica s područja BiH. Udruženje je usmjereno prema zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, obrazovanju, podršci i razvoju ličnosti djece te zaštiti i očuvanje porodice.

“Dignitet” je upisan u Registar udruženja Ministarstva pravde BiH dana 22.07.2020. godine.

Tim Digniteta je sastavljen od socijalnih radnika, psihologa, pedagoga, sociologa, ekonomista, pravnika i drugih profesionalaca koji svojim djelovanjem kroz Udruženje imaju za cilj, sa vladinim, nevladinim i poslovnim sektorom, kroz edukaciju, informisanje i podizanje svijesti javnosti, realizirati programske ciljeve Udruženja, a koji su u najvećoj mjeri usmjereni ka zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, obrazovanju, podršci i razvoju ličnosti djece te zaštiti i očuvanje porodice.

Kutak za naše klijente

Šta naši korisnici kažu o nama?

Ponosni smo na činjenicu da su naši korisnici prepoznali naš rad i to dokazuju dolazeći u velikom broju na prezentacije naših projekata i prateći sve naše aktivnosti.

 • Radoznalost i svježina koju  Dignitet donosi, uz snažne temelje ekspertskog kapitala svog članstva, vraćaju civilno društvo svom osnovnom razlogu postojanja –  zalaganju za prava, dobrobit i dostojanstvo svakog čovjeka, građanki i građana, podržavajući ih u procesu samoosnaživanja i osnaživanja, istovremeno dijagnosticirajući i radeći na otklanjanju grešaka sistema i društvenih procesa.

  Nešto više
  Udruženje građana
 • Od prvog sastanka je bilo jasno da je Dignitet organizacija, čije članice imaju  bogato znanje i iskustvo, te  itekako razumiju u kom pravcu žele djelovati, kao  i da će strelovito grabiti prema ostvarenju strateških ciljeva. Ozbiljne, u pristupu, posvećene procesu koliko i rezultatu, brzo stiču povjerenje i poštovanje donatorskih organizacija i etabliraju se kao nova snaga civilnog sektora.

  Emina Pašić
  Trainer/Consultant
 • Stručan, entuzijastičan i posvećen tim koji živi viziju da svaki čovjek zavrjeđuje dostojanstven život.

  Selma Šljivo
  KULT BiH
 • Kada kažem Udruženje Dignitet pomislim na pouzdanog partnera, organizaciju u koju imam puno povjerenje, organizaciju koja kontinuirano uči, radi i napreduje.

  Samir Mahmić
  KULT BiH

Dignitet je hercegovačka organizacija civilnog društva osnovana 2020., kao rezultat nastojanja okupljenih aktivistica da odgovore na izazove društvene stagnacije i  degradacije, i da rekreiraju novu snagu unutar civilnog društva koja će svojim primjerom i vrijednostima koje njeguje predstavljati uzor za druge.

Zašto naziv “Dignitet”? Organizacija je osnovana kao iskaz konstruktivnog revolta prema osjećaju ugroženog građanskog digniteta, te odlučile da pristupe procesu rehabilitacije individualnog i društvenog dostojanstva.

Dignitet djeluje u pravcu ostvarivanja svojih ciljeva kroz različite vrste programa, prvenstveno kroz podršku izgradnji individualnih kapaciteta građanstva, psihosocijalnu i emancipacijsku podršku, javno zagovaranje za sistemske promjene i unaprijeđenje kvalitete javnih usluga u svim društvenim segmentima, tematsko umrežavanje, podršku razvoju kapaciteta civilnog sektora,  uz snažan fokus na ženska prava i antikorupcijski aktivizam.