Edukacija za žene u sklopu projekta “Žene u fokusu radnih prava”

Dana 13.03. 2024 godine je u sklopu projekta “Žene u fokusu radnih prava”, koji finansira Evropska unija, održana edukacija namijenjena ženama, s ciljem jačanja sistema i mehanizama za postizanje ravnopravnosti spolova, s posebnim naglaskom na radna prava žena.

Edukaciju je vodio prof. dr. sc. Ivo Rozić, redoviti profesor sa Sveučilišta u Mostaru, Pravni fakultet.

Teme koje su obuhvaćene tokom edukacije uključivale su zaštitu žena radnica kroz ustavne i zakonodavne okvire, ravnopravnost spolova, posebnu zaštitu žena na tržištu rada.

Cilj edukacije bio je doprinijeti povećanju svijesti o radnim pravima žena, promovirati ravnopravnost spolova i potaknuti promjene u pravnom okviru za rad žena.

Na edukaciji su prisustvovale kolegice iz
Vijeće mladih Grada Mostara
Agencija lokalne demokratije Mostar
IV Osnovna škola Mostar
Udruženje “Žena BiH” Mostar
Udruženje žena Univerzum
Vrtić Sunčani Most Srednja ekonomska škola Joze Martinovića Medžlis Islamske zajednice Mostar, OS “Bijelo Polje” Potoci, Mostar UG “Nasa Djeca – Our Kids u BiH” Udruženje žena “Vrba” – Mostar i vjećnica GV Grad Mostar Adela Gosto.

“Jako korisna edukacija, zadovoljstvo je bilo slušati uvaženog profesora Rozića. Tema je jako opširna i značajna za sve, prije svega za žene, tako I za cijelo društvo”, navela je učesnica edukacije.

Projekt “Žene u fokusu ravnih prava” provodi Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara, a podržan je od strane organizacija “LIR evolucija” iz Banja Luke i Udruženja građana “Nešto Više” iz Mostara kroz program Evropske unije “EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju”.
NEŠTO VIŠE
LIR Evolution
Evropska unija u Bosni i Hercegovini

Related Posts