III trening u sklopu projekta “Bez nasilja, bez izgovora”

U okviru projekta “Bez nasilja, bez izgovora”, podržanog od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, uspješno je održana treća edukacija namijenjena osnaživanju policijskih službenika.

Na treningu su sudjelovali policijski službenici iz različitih policijskih stanica (PS) policijskih uprava kao što su; OKP PU Čapljina, PS Čapljina, PS Stolac i PS Ravno.

“Ovo je bila prva radionica na kojoj su se policijski službenici mogli upoznati sa praktičnim primjerima kako treba postupati ne samo u slučajevima krivičnog djela nasilja u porodici već i drugih djela sa kojima se susrećemo. Ono što je još veoma bitno jeste da bi ovakva predavanja trebali proći i rukovodioci policijskih jedinica a smatram da bi bilo neophodno i prisustvo županijskih tužitelja” kazao je policijski službenik iz Čapljine.

“Jako kvalitetno i studiozno predavanje od strane uvaženog profesora Sandi Dizdarevic i voditeljice Udruženje Dignitet. Tokom cijele radionice radilo se na spoznaji rada i postupanja OSL-a (ovlašteno službeno lice) prilikom prijave KD-a (kaznenog dijela) do njegove obrade i samog završetka to jeste do procesuiranja pred nadležnim sudom”, kazala je sudionica današnjeg treninga.

Edukaciju je vodio predavač prof.dr. Sandi Dizdarević, kriminolog i stručnjak za sigurnost.

Kroz ovaj proces, policijski službenici su stjecali vještine za sačinjavanje operativnih planova za sprovođenje istražnih radnji, uključujući mjere prve intervencije, sa precizno podijeljenim ulogama, rokovima i ostalim ključnim karakteristikama.
Projekat, osim osnaživanja policijskih službenika, ima za cilj promovirati zdrave obiteljske odnose i naglasiti važnost porodice kao osnovne socijalne kategorije.

Related Posts