Trening u sklopu projekta “Bez nasilja, bez izgovora”

U okviru projekta “Bez nasilja, bez izgovora”, podržanog od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, uspješno je održana druga edukacija 044.03. 2024. godine namijenjena osnaživanju policijskih službenika i nevladinih organizacija.
▫️Edukaciju je vodio predavač prof.dr. Sandi Dizdarević, kriminolog i stručnjak za sigurnost.

“Trening mi je pomogao da razumijem koliko je važna edukacija svih policijskih službenika (na višim i nižim instancama) da bi se adekvatno koristili zakonski principi i postupci. Trebalo bi se uvesti obavezni tečajevi i edukacije za sve službenike zaposlene u policiji da bi što efikasnije obavljali svoj posao. Hvala Udruženju Dignitet na organizaciji” izjavila je Juliana, učesnica treninga.
Policijski službenici su stjecali znanja i vještine neophodne za efikasnu reakciju i postupanje u slučajevima nasilja u porodici. “Mišljenja sam da ovakav trening je jako poučan, prof. Dizdarević posjeduje ogromno znanje koje ne štedi podijeliti sa nama” navodi policijski službenik.

Edukacija je obuhvaćala praktične aspekte, uključujući sprovođenje kriminalističkih intervjua sa preživjelima i dokumentaciju zapisnika o svjedočenju. Posebna pažnja posvećena je procjeni rizika i ugroženosti preživjelih, naročito žena koje prijavljuju nasilje u porodici.

Kroz ovaj proces, policijski službenici su stjecali vještine za sačinjavanje operativnih planova za sprovođenje istražnih radnji, uključujući mjere prve intervencije, sa precizno podijeljenim ulogama, rokovima i ostalim ključnim karakteristikama.

Projekat, osim osnaživanja policijskih službenika, ima za cilj promovirati zdrave obiteljske odnose i naglasiti važnost porodice kao osnovne socijalne kategorije
Ovim putem zahvaljujemo svim učesnicima na angažmanu i podršci u ostvarivanju ciljeva projekta “Bez nasilja, bez izgovora”.

Related Posts