Trening za policijske sluzbenike HNK-a u sklopu projekta “Bez nasilja, bez izgovora”

Dana 29. februara 2024. godine, održana je edukacija u Mostaru.

U okviru projekta “Bez nasilja, bez izgovora”, podržanog od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, uspješno je održana prva edukacija namijenjena osnaživanju policijskih službenika.

Edukaciju je vodio predavač prof.dr. Sandi Dizdarević, kriminolog i stručnjak za sigurnost.

Policijski službenici su sticali znanja i vještine neophodne za efikasnu reakciju i postupanje u slučajevima nasilja u porodici.

Edukacija je obuhvatala praktične aspekte, uključujući sprovođenje kriminalističkih intervjua sa preživjelima i dokumentaciju zapisnika o svjedočenju. Posebna pažnja posvećena je procjeni rizika i ugroženosti preživjelih, naročito žena koje prijavljuju nasilje u porodici.

Kroz ovaj proces, policijski službenici su sticali vještine za sačinjavanje operativnih planova za sprovođenje istražnih radnji, uključujući mjere prve intervencije, sa precizno podijeljenim ulogama, rokovima i ostalim ključnim karakteristikama.

Projekat, osim osnaživanja policijskih službenika, ima za cilj promovisati zdrave obiteljske odnose i naglasiti važnost porodice kao osnovne socijalne kategorije.

Ovim putem zahvaljujemo svim učesnicima na angažmanu i podršci u ostvarivanju ciljeva projekta “Bez nasilja, bez izgovora”

Related Posts