Radionice za razrednike predmetne nastave, učitelje i roditelje

Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” u saradnji sa Osnovnom školom “Mustafa Ejubović-Šejh Jujo” Mostar” organiziralo je dvije radionice za roditelje i prosvjetne radnike u sklopu programa nazivom “Zajedno prepoznajemo i suzbijamo nasilje nad djecom u virtualnom i stvarnom okruženju”, aktivnost se realizira kroz istoimeni projekat koji je podržan od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Cilj radionica je doprinjeti suzbijanju prekomjernog korištenja savremenih medija i zlostavljanja djece i mladih putem interneta.

Prva radionice za razrednike predmetne nastave i roditelje održati će se u ponedjeljak, 23.10. 2023. godine sa početkom u 18.00 sati.
Druga radionica za učitelje i roditelje je realizirana u utorak, 24.10.2023. sa početkom u 18.00 sati.

Fokus rada sa roditeljima na prosvjetnim radnicima usmjeren je na sljedeća pitanja/oblasti:

• Znate li šta Vaša djeca rade na internetu?
• Dobra i loša strana interneta.
• Kako roditelji/staratelji mogu smanjiti negativan utjecaj medija na djecu.
• Kako mogu prosvjetni radnici zaštititi djecu.
• Preporuke za postavljanje granica i stvaranje zdravog digitalnog okruženja.
• Povjerenje, razgovori i zaštita usmjereni na najbolji interes djeteta.

Djeca i mladi danas žive znatno drugačije nego su živjeli njihovi roditelji i znaju mnogo više o elektronskim medijima, čime roditeljska uloga postaje još složenija. Mediji danas, s naglaskom na sve većoj važnosti i prisutnosti elektronskih medija u životima djece i mladih, postaju odgojitelji novih generacija, s obzirom na to da djeca danas provode više vremena u društvu raznih medija nego što provode u školskim klupama. Putem aktivnosti koje je Udruženje Dignitet provelo u sklopu projekta „Funkcionalni pristup u zaštiti ljudskih prava“ koji je podržan od strane FMNIO potvđeno je da su djeca i mladi u velikom riziku da ih prekomjerna upotreba ovog medija odvede u socijalnu izolaciju, što je dobra podloga za stvaranje ovisnosti. Također, na internetu vrebaju mnoge opasnosti, a kako bi se djecu i mlade zaštitilo od njih, ovim projektom želimo da gradimo dobru saradnju i komunikaciju na relaciji dijete – roditelj – škola – lokalna zajednica – društvo u cjelini, sistemski djelujući na svim razinama prevencije i zaštite djece od mogućeg štetnog djelovanja elektronskih medija.

Ovisnost o društvenim mrežama kao i o internetskim igrama postaje sve ozbiljniji problem u BiH. Zbog socijalne isključenosti nastaju ozbiljne poteškoće u funkcioniranju osobe u porodici, društvu i školi te poteškoće u psihološkom funkcioniranju. Roditeljima je evidentno potrebna pomoć i asistencija u efikasnom načinu borbe protiv pretjeranog korištenja interneta. Jednu od sigurno najvećih opasnosti za djecu čine kriminalne osobe koje pokušavaju uspostaviti lični kontakt s djecom i iskoristiti njihovu nezrelost i naivnost, zatim zlostavljanje putem interneta najčešće od druge djece (cyberbullying) i izlaganje seksualnim ili nasilnim sadržajima.

Radionica se održala u prostorijama Osnovne škole “Mustafa Ejubović-Šejh Jujo” Mostar”
Radionicu je provodio stručni timu Udruženja „Dignitet“.

 

Related Posts