Novi projekat pod nazivom S.C.E.N.A. – Savremena Čarolija Entuzijazma Novih Aktivista

Danas smo potpisali novi projekat pod nazivom S.C.E.N.A. – Savremena Čarolija Entuzijazma Novih Aktivista postaje korak ka novim uticajima.

Prema istraživanjima provedenim od strane Udruženja Dignitet i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, mladi su naveli da su im ovakvi događaji potrebni i da je primijetno smanjeno aktivno uključivanje mladih u kulturna događanja i umjetničke projekte.
Youth for Peace, Vijeće mladih grada Mostara i Dignitet će udružiti snage i realizirati projekt koji ima ambiciozan cilj: unaprijediti položaj mladih u 5 zajednica: u Mostaru, Prozor-Rami, Jablanici, Stocu i Čapljini kroz umjetnički aktivizam, okupiti 1144 sudionika uključujući fokus grupe i radionice s mladima, sastanke s predstavnicima institucija i kulturnih manifestacija te dvodnevni trening za mlade iz svih lokalnih zajednica.
A za kraj nam pripremaju 5 predstava kao inspiraciju za 700 mladih da se uključe u kreiranje kulturno-umjetničkih sadržaja i da glumom izraze svoje interese i potrebe. Predstava će biti stvaralački produkt a njeno igranje moguće će biti zakazati i kroz druge programe za mlade širom zemlje.
Ovo je prilika da mladi odigraju predstavu za mlade, i ovo je formula koja je već osuđena na uspjeh – jer glumac mora najprije uvjeriti samog sebe, a onda potaknuti i uvjeriti publiku u vrijednost dobre ideje.
Na današnjem događaju se razgovaralo i o postignućima ostvarenim u oblasti rada s mladima u Bosni i Hercegovini, te dobrim primjerima iz prakse. Nakon predstavljanja uspješnih priča i organizacija koje su do sada uz podršku Instituta provodile aktivnosti, uslijedio je panel pod nazivom “Uspjesi i izazovi u radu s mladima u BiH“. Učesnici panela bili su: Amir Hasanović iz Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO NE Sarajevo, Ammar Grabić iz ONAuBiH Sarajevo i Edisa Demić iz Udruženja “Dignitet” Mostar.

Događaj ExCHANGE – Razmjenom iskustava do snažnijeg omladinskog sektora u BiH organizirao je Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Švedske u BiH.

Related Posts