Radni sastanak povodom početka provedbe projekta S.C.E.N.A. – Savremena Čarolija Entuzijazma Novih Aktivista.

Danas u prostorijama Udruženja “Dignitet” održan je radni sastanak povodom početka projekta: S.C.E.N.A. – Savremena Čarolija Entuzijazma Novih Aktivista. Sastanku su prisustvovali predstavnici Youth for peace BiH i Vijeće Mladih grada Mostara.
U pozitivnom raspoloženje dogovoreni su daljnji koraci provedbe ovog inovativnog projekta za mlade na području HNK.

Projekta: S.C.E.N.A. – Savremena Čarolija Entuzijazma Novih Aktivista ima za cilj unaprijediti položaj mladih Mostara, Prozor-Rame, Stoca, Jablanice i Čapljine putem umjetničkog aktivizma kao alternativnog alata za unapređivanje kvalitete života i razvoja punih potencijala mladih.

Projekt se fokusira na dva problema: nedovoljnu uključenost mladih u rad zajednice, s naglaskom na kreiranje i sudjelovanje u kulturno-umjetničkim sadržajima te neproduktivno korištenje slobodnog vremena.

Protekla istraživanja Udruženja Dignitet i istraživanja Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u 2022. godini ukazuju da mladi navode značajan nedostatak kulturnih dešavanja koja su atraktivna mladim ljudima, nedovoljno poticanje kulturnog i kreativnog stvaralaštva mladih, mali obim mladih u posjećenosti muzejima, pozorištima, izložbama, nedostatak aktivnog učešća u kulturnim događajima i nedostatak aktivnog učešća u događajima vezanim za umjetnost. S druge strane u ovim istraživanjima mladi navode kako su sve manje organizatori zabave i slobodnog vremena, a sve više konzumenti sadržaja koje nudi visokoprofesionalna mašinerija (zabava, koncerti, utakmice, spektakli i sl.).

Projekat podržava Institut za razvoj mladih KULT.

Related Posts