Edukacija o zakonu i pravima mladih!

Počeli smo s implementacijom 20 radionica za mlade za preko 300 članova Vijeća učenika u okviru projektu “Zakon i ja”, koji provodi Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara u partnerstvu sa Vijeća mladih grada Mostara i Gradskom upravom grada Mostara.
Danas smo bili u Karadžoz-begova medresa.
1.dio radionice omogućava svakom učesniku da izrazi svoje mišljenje, percepciju i stavove. Postavljat će se pitanja o Zakonu o mladima FBiH i važnim pojmovima.
2.dio radionice pruža učesnicima dublje razumijevanje Zakona o mladima FBiH, povijesti razvoja politike prema mladima u EU i Bosni i Hercegovini, važnosti omladinskog organiziranja, mehanizmima institucionalnog jačanja mladih te pravima i obavezama mladih.
3.dio radionice uključuje praktično primjenjivanje stečenih znanja kroz simulaciju pokretanja omladinske inicijative. Mladi će imati priliku razmisliti o tome kako mogu doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici.
Također, dobit će materijale i metodologiju kako bi prenijeli svoje znanje svojim školskim kolegama.
Evaluacije govore same za sebe, a izdvajamo:
“Prvi put sam se susrela sa nekim pojmovima i razumijela sam šta trebam raditi ukoliko imam neki problem.”
“Rad trenerica na ovoj radionici je izuzetno dobar, te da se osjeti i vidi posvećenost i želja da se u mladima probudi želja za istraživanjem o našim zakonima. Smatram da je poznavanje zakona o mladima od velikog značaja jer to određuje našu svijest o ulozi u društvu.”
Projekat je podržan u okviru projekta u Mostaru – Prostori koji pokreću, koji implementira češka neprofitna organizacija People in Need sa partnerima Everyday peace indicators, Agencija lokalne demokratije, OKC Abrašević i NEŠTO VIŠE.
Projekat finansijski podržava Vlada Velike Britanije.
Mi smo uzbuđeni što ćemo zajedno raditi na jačanju svijesti i znanja mladih o njihovim pravima i obavezama.

Related Posts