Početak provedbe projekta „Žene u fokusu radnih prava“

Zadovoljstvo nam je obavjestiti Vas o početku provedbe projekta „Žene u fokusu radnih prava“ kojeg finansira Evropska unija, a koji će imati za cilj jačanje sistema i mehanizama za postizanje ravnopravnosti spolova, s posebnim fokusom na radna prava žena.

Ovaj inovativni projekt biće usmjeren na edukaciju žena sa područja grada Mostara, prevashodno nezaposlenih ali i zaposlenih u dobi od 18 do 60 godina, a tema ćete biti ljudska prava i prava iz radnih odnosa. Projekat će trajati u periodu od 01.02.2024. do 01.07.2024. tokom čega će naglasak biti stavljen na važnost balansa između karijere i majčinstva, ukazujući da ova dva elementa nisu međusobno isključiva.
Pored toga, radiće se i na podizanju svijesti o radnim pravima žena u nacionalnom zakonodavstvu i jačanju zaštite od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Kroz edukaciju, podršku i promociju jednakosti, korisnice projekta će dugoročno imati koristi, kako na ličnom, tako i profesionalnom nivou. Pored svega navedenog, projekt će se baviti i promjenama u društvu kroz medijske kampanje, inicijativama za izmjenu pravilnika i angažovanjem javnosti, kako bi uticao na političke predstavnike i donosioce odluka.

Konačni cilj je postići dugoročne promjene u zakonodavstvu i politikama koje se odnose na radne uslove žena. Očekuje se pozitivan uticaj na društvo, povećavajući svijest o radnim pravima žena, promovirajući ravnopravnost spolova i potičući promjene u pravnom okviru za rad žena.

Projekat provodi Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“ iz Mostara, a podržan je od strane organizacija „LIR evolucija“ iz Banja Luka i Udruženja građana „Nešto Više“ iz Mostar kroz program Evropske unije “EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju”
Više o projektu možete doznati putem naše web stranice www.dignitet.ba kao i putem društvenih mreža navedenih Udruženja.

S poštovanjem,

Edisa Demić, direktorica Udruženja
Ime i prezime, pozicija
Udruženje „Dignitet“ Mostar

Related Posts