Održan trening za policijske službenike i predstavnike centara za socijalni rad HNK-a

Održan peti trening za policijske službenike i predstavnike centara za socijalni rad.

U Mostaru, 20. juna 2024. godine, uspješno je održan peti po redu trening za policijske službenike i predstavnike centara za socijalni rad, u okviru projekta “Unapređenje pravne i društvene matrice za sprječavanje femicida i rodnozasnovanog nasilja u BiH”, koji implementiramo u saradnji s partnerima JaBiHEU iz Sarajeva.

Trening je pružio učesnicima priliku da unaprijede svoja znanja i prakse s posebnim naglaskom na važnost brze i pravovremene reakcije, koja može biti presudna za ishod pravosudnog postupka. Kroz sadržaj treninga, učesnici su prošli kroz različite studije slučajeva, simulacije prijema prijava i saslušavanja svjedoka, kao i provođenje uviđajnih radnji.

Jedan od učesnika, Darko Marić, izjavio je: “Naučio sam u ovih par sati dosta korisnih stvari vezano za pristup i ponašanje prema oštećenoj osobi, konkretno uzimanje izjave od svjedoka.”

A. Č., koji je po drugi put prisustvovao treningu, dodao je: “Ovaj put, vjerovatno radi više iskustva policijskih službenika, predavanje je bilo više zanimljivo, čime su i privukli našu pažnju.”

Nikolina Sesar istakla je: “Najviše mi se svidjelo što je bilo rasprave i interakcije, a ne samo klasično predavanje. Dosta toga smo naučili kroz vaše primjere i sigurno će nam ostati zapamćeni. Drago mi je što nam ukazujete što je zakonski, i da se više držimo zakona, a ne da radimo po nekom šablonu koji je ostao od starijih kolega, koji nama prenose znanje.”

Pomenuti trening bio je dio šireg napora podržanog od strane Europske unije u BiH i Ekumenske inicijative žena, s ciljem unapređenja pravne i društvene matrice za sprječavanje femicida i rodnozasnovanog nasilja. Trener je bio prof.dr. Sandi Dizdarević.

Dnevni red treninga uključivao je oblasti kao što su:


Prijava nasilja u porodici od građana i stručnih organa, relevantna dokumentacija
Studija slučaja „zaprimanje prijave“ kroz simulirani usmeni poziv žrtve policijskom organu
Kriminalistički intervju, informativni razgovor i saslušanje svjedoka-žrtve
Studija slučaja „saslušavanje svjedoka žrtve“ kroz simulirano provođenje
Provođenje uviđajnih radnji, operativni plan za provođenje istražnih radnji i operativnih mjera, procjena rizika ugrožavanja

Ovaj trening predstavlja značajan korak ka jačanju kapaciteta policijskih službenika i predstavnika centara za socijalni rad u borbi protiv rodnozasnovanog nasilja.

Trening je proveden u saradnji sa Udruženjem JaBIHEU u sklopu projekta “Unapređenje pravne i socijalne matrice za sprječavanje femicida i rodno zasnovanog nasilja u BiH”.
Projekt je financiran od strane Europske unije i Ekumenske inicijative žena iz Hrvatske.
Više informacija o projektu i dosadašnjim aktivnostima možete pronaći na web stranicama naših Udruženja i web stranici projekta: www.digitalnaklinika.ba

Related Posts