Obilježili smo Međunarodi dan porodice u Mostaru

Povodom Međunarodnog dana porodice Udruženje Dignitet u suradnji sa Srednjom ekonomskom i ugostiteljsko-turističkom školom iz Mostara, održalo je uspješnu radionicu povodom Međunarodnog dana porodice. Radionica je održana u prostorijama Centra za kulturu Mostar.

Tema radionice bila je „Jačanje porodičnih veza kroz komunikaciju“, a fokusirala se na važnost otvorene i empatične komunikacije unutar porodice radi poboljšanja odnosa među članovima i rješavanja izazova na konstruktivan način. Radionica je imala za cilj podizanje svijesti o važnosti porodice u današnjem društvu, kao i promicanje znanja o društveno-ekonomskim i demografskim trendovima koji utječu na porodični život.
U drugom djelu radionice roditelji I prosvjetni radnici imali su praktične vježbe na konkretnim primjerima koji su vezani za stilove roditeljstva. Svih 6 stilova je detaljno obrađeno.

Voditeljice radionice bile su prof. mr Edisa Demić, direktorica Udruženja “Dignitet” i Sanja Gološ, pedagog Srednje ekonomsko i ugostiteljsko-turističke škole iz Mostara. Kroz radionicu, prisutni su potaknuti na razgovor o izazovima s kojima se suočava suvremena porodica te važnosti emocionalne povezanosti unutar nje. Istaknuto je kako je porodica ključna za formiranje slike o sebi, samopoštovanja i samopouzdanja, te je potrebno njegovati vrijednosti i odvajati vrijeme za porodične aktivnosti koje jačaju međusobne odnose.
Obilježavanje Međunarodnog dana porodice pružilo je priliku za promicanje svijesti o važnosti porodice i raspravu o pitanjima koja se tiču porodičnog života. Ovaj događaj podržava Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK u sklopu projekta „Bez nasilja, bez izgovora“.

Related Posts