Ministar Hadžović Ugostio Predstavnike Udruženja Hitnih Medicinskih Tehničara FBiH I Predstavnicu Udruženje „Dignitet“

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, dr. sc. Rašid Hadžović održao je sastanak s predsjednikom Udruženja hitnih medicinskih tehničara FBiH, Anerom Durakovićem, predsjednikom UO Udruženja hitnih medicinskih tehničara FBiH i predstavnicom Udruženja „Dignitet“, Edisom Demić, na temu Svjetskog dana reanimacije, koji će se obilježiti 16. listopada 2021. godine.

Resorni ministar izrazio je podršku aktivnostima koje provode UHMT FBiH i Udruženje „Dignitet“, a koje će se realizirati u sklopu obilježavanja Svjetskog dana reanimacije. „Tema reanimacije i hitne medicinske pomoći je tema o kojoj treba često govoriti i kroz različite oblasti društvene zajednice, a jedna od njih je i obrazovni sustav. Nikada ne znamo ko kome može pomoći u datom trenutku iu budućnosti. Stoga je važno da realizacija ovakvih projekata poveća svijest široke javnosti, posebno mladih osoba o važnosti reanimacije i pružanja hitne medicinske pomoći“, kazao je ministar Hadžović.

Također, ministar Hadžović, istaknuo je da je cilj Ministarstva u narednom periodu u sklopu različitih projekata, učenici HNK educiraju kako i na koji način pružaju hitnu pomoć i reanimaciju u određenom trenutku. Jedan od projekata koji se bavi značajem navedene teme je projekt „Djeca spašavaju svjetske živote“.

Predstavnici udruženja, čiji je rad podržao i prepoznao Europsko reanimaciono vijeće, zahvalili su ministarstvu na srdačnoj dobrodošlici i iskazanoj podršci, naglasili da saradnjom na ovakvim i sličnim projektima značajno mogu doprinijeti promicanju važnosti reanimacije i hitne medicinske pomoći kojima se spašavaju ljudski život.

https://monkshnk.gov.ba/Obavijest/Pregled/14303?fbclid=IwAR0FuZBuCzWGu0FUTVvZmXbCykLxEn1gzFY0399V0ebRk__vlLtOMRtr7pk

Related Posts