Crna komedija, „Ti, Ja i Štela“

Udruženje “Dignitet” provodi antikorupcijski projekt koji doprinosi aktiviranju mladih da problem korupcije adresiraju kao jedan od glavnih prioriteta u svojim lokalnim zajednicama.

Projekat “On my own- Neću štelu Vol II” ima za cilj da doprinese jačanju učešća građana u borbi protiv korupcije.

Poseban akcenat se stavlja na umjetnički aktivizam i ekološku osviještenost građana, kao i doprinos mladih u borbi protiv korupcije. U okviru navedenog projekta koji koordinira Edisa Demić nastala je i predstava Ti, ja i Štela.
Crna komedija, „Ti, Ja i Štela“, koja na satiričan način prikazuje rješavanje problema nezaposlenosti u korumpiranom društvu, bit će premijerno prikazana u Mostaru.
Radnja koja je isprepletena prisutnošću korupcije u društvu, prikazuje mladi par, koji opterećeni egzistencijalnim problemima, krenu tragati za očajnim rješenjima.
Predstava „Ti, Ja i Štela“ je autorsko djelo čiju tekst i režiju potpisuje Ivo Čarapina, a u njoj igraju: Sabahudin Gluhović, Sarah Sarić, Haris Hodžić, Tea Pandža, Džejla Tanović i Ivo Čarapina. Glumci su inače mlade Mostarke i Mostarci uzrasta 18 do 26 godina.
Premijera predstave je 1. 12. 2022. s početkom u 20h, u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače. Repriza je planirana u Narodnom pozorištu Mostar, 13.12.2022. u 20h. Ulaz je besplatan.
Promotivni video predstave je na linku
Korupcija je problem koji utječe na sve sfere života građana BiH ali i jedan od glavnih razloga odlaska građana iz BiH. Mito i korupcija utječu na rušenje sistema vrijednosti ali i moralnog integriteta kako pojedinca tako i šire društvene zajednice. Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u Evropi sa ocjenom 35, na skali od 0 do 100, što je ukupno pozicionira na 110. mjesto od 180 zemalja, a lošiji rezultat imaju samo Ukrajina i Rusija.
Projekat “On my own- Neću štelu Vol II” podržava Fond otvorenog društva BiH.

Related Posts