Projekcija Filma “Bez Glasa” I Panel Diskusija

Projekcija dokumentarno-igranog filma “Bez glasa” Studio Teatra i panel diskusija upriličene su u utorak u Mostaru u organizaciji Udruženja “Dignitet” i Vijeća mladih Grada Mostara.

Film “Bez glasa” nastao je u okviru projekta “Prekinite šutnju, ne okrećite glavu- Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost” koji je financirao Američka ambasada u BiH.

– Riječ je o projektu koji potencira jedan veliki problem koji imamo u BiH, a čijem rješenju mogu pridonijeti i mladi ljudi kao i stariji, tako da večeras organiziramo projekciju filma kako bismo čuli priču od jedne žene koja je takvo nešto i doživjela – kazao je predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara Zaim Mehić.

Predsjednica Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet” Edisa Demić istakla je kako nasilje nije privatna stvar i da na tu temu treba govoriti kad god se ukaže prilika te potaći građane da pričaju o problemima s kojima se susreću i za koje znaju.

– S druge strane, ovdje su i naši psiholozi koji će dati određene savjete. Želim napomenuti da Udruženje Dignitet ima savjetodavnu i pravnu pomoć pa samim time svi oni koji se osjete da mogu nakon panel-dislusije podijeliti s nama određene priče, zatražiti pomoć, mi ćemo im stajati na raspolaganju-naglasio je Demić.

Dodala je kako večeras, također, žele staviti akcent i na nasilje među mladima.

– Pojedine djevojke, nažalost, tolerišu nasilje uzimajući to kao neki vid ljubomore i ‘ujedno znak da je nekome stalo’ tako da je vrlo važno da se razgraniči šta je to nasilje, koje su to granice, kako prepoznati, šta učiniti i kako se zaštititi – zaključila je.

Film i panel diskusija izazvali su veliko zanimanje mladih, a održani su u Kulturnom centru “Kralj Fahd”.

https://fena.ba/article/1261318/film-o-zrtvama-porodicnog-nasilja-prikazan-u-mostaru?fbclid=IwAR1zbjBH7GgbF4C7ImfSLH7qeoHjxoYGRh9wDX5o9QDhMtRos19UQOiNiUs

Related Posts