Ja #NosimNarandžasto Za…..

Prema rezultatima istraživanja koje je Agencija za ravnopravnost spolova BiH provela zajedno sa OSCE-om, na području BiH svaka druga žena starija od 15 godina doživjela je neki oblik nasilja. Od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih 7 mjeseci 2020. godine, došlo je do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće. Upoređujući brojke iz 2019. (347 žrtava) i 2020. godine (519 žrtava), u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće u 2020. porastao je za 50%. I broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47%.

Žene i djevojčice se iz raznih kulturoloških razloga, straha, ekonomske ovisnosti o počinitelju i stigme još uvijek teško odlučuju za prijavu nasilja, naročito porodičnog, a prijavljuju ga kada nasilje postane veoma izraženo i nepodnošljivo.
U posljednje vrijeme svjedočimo potresnim pričama koje su hrabro iznijele žene i djevojke koje su preživjele seksualno nasilje te prekinule šutnju i pokrenule diskusiju regionalnih razmjera na temu rodno zasnovanog nasilja. Stoga je neophodno da bh. društvo i institucije prepoznaju i reaguju na nasilje, te šire svijest o značaju obilježavanja Narandžastog dana, time iskazujući svoju društvenu odgovornost.

Udruženje “Dignitet” pridružilo se incijativi Instituta za razvoj mladih KULT u obilježavanju Narandžastog  dan,  datuma podizanja svijesti i sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Edisa Demić: “Ja #NosimNarandžasto što mi je mnogo stalo do žena koje su žrtve različitog oblika nasilja. Nosim narančasto za sve žene koje do sada nisu progovorile o nasilju koje trpe i zatražile pomoć. Želim da vjerujem da će se smanjiti broj žrtava nasilja te da će naša država-sistem u većoj mjeri i u praktičnom pogledu skupa sa civilnim društvom biti na usluzi ženama žrtvama nasilja.”

Aida Kajan: “Ja #NosimNarandžasto za svu djecu i osobe koje su bile i koje su nažalost još žrtve nasilja, s ciljem da prekinu šutnju i prijave nasilje. Niko NE smije da gospodari ili na bilo koji način ugrožava naše živote i narušava dignitet. Žrtve nasilja trebaju podršku svih nas. Naša dužnost i obaveza je da osluškujemo, prijavimo, djelujemo i borimo se protiv bilo koje vrste i oblika nasilja, kako bi pružili podršku i gradili zajedno djelotvorni sistem zaštite i prevencije, te stvorili društvo jednakih prilika, mogućnosti i sigurnosti za sve njegove građane.”

Edita Pajić :”Ja #NosimNarandžasto za svu djecu i osobe koje su bile i koje su još žrtve nasilja, s ciljem da prekinu šutnju i prijave nasilje. Naša dužnost i obaveza je da osluškujemo, prijavimo, djelujemo i borimo se protiv bilo koje vrste i oblika nasilja, kako bi pružili  podršku i gradili zajedno djelotvorni sistem zaštite i prevencije, te stvorili društvo jednakih prilika, mogućnosti i sigurnosti za sve njegove građane.”

Učešće u inicijativi podrazumijevalo je  da predstavnici i/ili uposlenici 24. ili 25. januara nose odjevni predmet ili modni dodatak (šal, kapa, nakit i sl.) narandžaste boje, da se fotografiraju u svom uobičajenom radnom okruženju te da fotografije podijele na društvene mreže sa naslovom Ja #NosimNarandžasto za…

Related Posts