Projekat You THink

U sklopu projekta “YouTHink – rekli smo ne korupciji” koji finasira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a implementira udruženje Ja bih u EU održani su paneli u Mostaru Banja Luci te Sarajevu na kojima je prisustvovalo preko 200 mladih ljudi, predstavnici institucija, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

Srednjoškolci i studenti imali su priliku razgovarati o tome kako korupcija utiče na njihov život, te koji su najčešći oblici korupcije sa kojima se susreću. Mladi ljudi ne žele više da se osjećaju bespomoćno, da im drugi kroje i nameću društvo kojem vlada korupcija. Ljuti su kažu i žele se aktivnije uključiti i kreirati okruženje u kojem svi imaju jednake šanse.
 
“Borba protiv korupcije je dugotrajan proces u koji se trebaju uključiti institucije, pravosuđe, akademska zajednica i što je najvažnije vi mladi jer vi ste ključni za tu borbu” istakao je Erduan Kafedžić šef Ureda za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS koji je ujedno bio jedan od govornika panela.
 
Korupcija prodire u sve sfere društva i tako se gradi okruženje nepovjerenja i sve veći osjećaj bespomoćnosti i ljutnje kod mladih zbog toga je edukacija mladih o ovim temama najbolji način za gradnju dobrog društva, zaključak je održanih panela.

Related Posts