Posjeta Damira Šačiragića iz Mreže za izgradnju mira Udruženju Dignitet.

U utorak, 19. aprila 2024., u prostorijama Udruženja Dignitet, održan je važan sastanak između gospodina Damira Šačiragića iz Mreže za izgradnju mira i Edisa Demić i Ella Ljubić, članica Udruženja Dignitet.

Tokom sastanka, razgovaralo se o trenutnim aktivnostima Mreže za izgradnju mira I Udruženja Dignitet, istaknuta je saradnje u promicanju mira i zajedničkih vrijednosti. Udruženja Dignitet je od samog osnivanja članica Mreže.

Mreža za izgradnju mira pokrenuta je 10. februara 2010. godine zahvaljujući ideji i želji nekolicine mirovnih aktivista, aktivistkinja i organizacija koji su shvatili da održivi mir možemo graditi samo zajedno. Do 2018. godine djelovali smo kao neformalna grupa organizacija civilnog društva i škola, a od novembra 2018. godine i formalno smo registrovani kao pravno lice naziva Udruženje Mreža za izgradnju mira. Neformalnu Mrežu za izgradnju mira i danas vodimo i jačamo našim volonterskim radom kao njen sekretarijat.

Mreža za izgradnju mira danas broji 242 članice u Bosni i Hercegovini i regiji.

Mreža je nastala u cilju dugoročnog povećanja sposobnosti bh. društva da se na konstruktivan i nenasilan način nosi s naslijeđem naše nedavne historije, s različitostima, latentnim ili otvorenim sukobima. Čineći ove napore Mreža teži napretku kvaliteta društvenog i ekonomskog života u BiH. Međunarodna zajednica je prepoznala i podržala rad i uticaj Mreže, kao jedine održive i najuticajnije mreže u BiH.
Jedna od naših najprepoznatljivijih aktinvosti jeste dodjela Mirovne nagrade „Goran Bubalo“. Mreža za izgradnju mira Mirovnu nagradu “Goran Bubalo” dodjeljuje svake godine u dvije kategorije – za pojedince_ke i za obrazovne ustanove, a ovom nagradom prepoznaje i podržava izuzetne napore pojedinaca_ki i obrazovnih ustanova koji_e teže obnovi mira, očuvanju i promociji pravde i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini.Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira ustanovljena je 2013. godine, a od 2020. godine nosi ime Gorana Bubala u znak sjećanja na pokojnog osnivača i predsjednika Mreže za izgradnju mira.

Sa svojom članicom Hlesinški parlament građana Banja Luka Mreža za izgradnju mira dio je i dodjele Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“, koja je od 2022. godine poprimila regionalni karakter. Ova nagrada dodjeljuje se medijima, novinatima i novnarkama koji su se iskazali u izvještavanju o temama koje se tiču izgradnje mira i ljudskih prava.
Ovaj sastanak predstavlja važan korak u ostvarenju zajedničkih ciljeva i jačanju suradnje između Mreže za izgradnju mira i Udruženja Dignitet.

Related Posts