On my Own – Neću štelu!

MjestoGrad Mostar
ParticipantiMladi grada Mostara
PodrškaFondacija Otvoreno Društvo

On my Own - Neću štelu!

Čitav projekt zajedno s Edisom kao pionirkom projekta “On my Own”,  prepoznaje da se korupcija kao najveće zlo bosanskohercegovačkog društva nalazi u svim porama zajednice. Strateško pitanje je bilo kako se, na koji način, približiti onima koji još nisu „oboljeli“ od korupcije?

U projektu su animirani mladi kroz aktivnost izrade ilustracije da se uključe u kreiranju, ne samo ilustracije, nego načina i mehanizama prepoznavanja šta to jeste korupcija i do čega dovodi. Uz kreiranje ilustracije urađena je i edukacija u vidu workshopa s mladima sa ciljem jačanja integriranja mladih i podizanja svijesti o štetnosti korupcije.

Uz svaku aktivnost koja je duboko osmišljavana i realizirana ide dobro prepoznatljivi mostarski autorefleksivni humor koji da nije tužan zaista bi bio humorističan, što se najbolje vidjelo na ilustraciji koja je osmišljena od strane mladih.

Zarobljeni lancima, koji simboliziraju zarobljenost u korupciji, te prikazom bez facijalnih ekspresija, aludirajući na lišenost bilo kakvih emocija prema istoj, učesnici su iskazali koliko korupcija ograničava ljudske živote i dovodi do osjećaja nemoći, odnosno gubitka slobode kao najvažnijeg dijela ljudskog bivstvovanja.

Osim javnih umjetničkih performansa poput interaktivnog  performansa vakcinacije protiv korupcije, te uz velike napore kreiranja zabavnog stripa koji oslikava torobnu sliku današnjice i načina na koji korupcija deformira naše društvo; zatim nakon zabavne javne aluzije na mjesto rađanja koruptivnih dogovora – bosankohercegovačke kafane, na red je došla još bolja ideja za borbu i prevenciju protiv korupcije. 

U mostarskom naselju Cernica osvanuo je mural s jasnom porukom ”Neću štelu”. Mladi u Mostaru su muralom željeli pokazati da se ne slažu s trenutnim stanjem u društvu, te da žele da se njihov glas čuje.