Obilježavanje Svjetskog Dana Reanimacije U Mostaru

Povodom obilježavanja 16. oktobra Svjetskog dana reanimacije provodi se svjetska kampanja pod nazivom „World restart a heart“.
Kampanja ima za cilj da podigne svijest kod građana i građanki o važnosti ranog započinjanja reanimacije i pomoći a sve sa ciljem da zajedno imamo mnogo više spašenih života.
Tri do pet minuta nakon srčanog zastoja mozak počinje da odumire, a hitnoj pomoći u većini slučajeva treba više vremena da stigne. U tom vremenu posmatrač može pomoći posebno jer se većina srčanih zastoja dešava u kući pred članovima porodice i svjedocima. Mnogo ljudi se boji da bi mogli uraditi nešto pogrešno i zbog toga ne započinju sa kardiopulmonalnom reanimacijom.
Planirane prezentacije i radionice su prvenstveno posvećene djeci i u skladu su sa svjetskim projektom “Djeca spašavaju živote – kids save lives” koji podržava i preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, Europski parlament i Europsko reanimaciono vijeće.
Manifestacija se održala 15. 10. 2021. u prostorijama Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica Mostar, sa početkom u 10:00 sati. Ovom prilikom učešće su uzeli i učenice i učenici trećih i četvrtih razreda Srednje medicinske škole Mostar koji su bili u pratnji prof. Dženete Pendić.

Related Posts