Korupcija kao fundamentalna prijetnja miru i stabilnosti

Transparency International BiH provodi u Mostaru dvodnevni događaj „Korupcija kao fundamentalna prijetnja miru i stabilnosti“ koji se održava 26 i 27.2.2024. godine. Događaj je osmišljen kao platforma za razmatranje uticaja korupcije na društvo i istraživanje načina za
aktivno angažovanje u njenom suzbijanju.

Edisa Demić, direktorica Udruženja Dignitet sudjelovala je danas na panel diskusiji pod nazivom „Mediji i civilno društvo kao partneri u otkrivanju i suočavanju s korupcijom na Evropskom putu BiH”. Na današnjem panelu govorilo se o pitanjima kao što su:
Procjena okruženja za rad civilnog društva u oblasti borbe protiv korupcije (poveznica sa 14 prioriteta);
Iskustvo u borbi protiv korupcije iz perspektive mostarskog civilnog društva (primjeri dobre prakse i osvrt na period bez izbora);
Uloga civilnog društva u oblasti zaštite okoliša – izazovi, posljedice i pobjede (Bunski kanali, deponija Uborak i dr.)
Animiranje građana da se edukuju i aktivno uključe u borbu protiv korupcije.

Gotovo 90% poslova u javnom sektoru BiH dijeli se putem klijentelističkih kriterijuma, potrošnja na javne nabavke u izbornim godinama povećava se do 40% a svi resursi društva koriste se za čuvanje poluga moći vladajućih elita”. To se navodi se u analizi “BiH: Zarobljena država i zarobljeno društvo” koju je Transparency International u BiH (TI BiH) predstavio danas u Sarajevu na konferenciji pod nazivom “BiH 2024: Rizici disfunkcionalnosti”.

U analizi se navodi da je naša zemlja udžbenički primjer fenomena “zarobljene države” u kojoj uske interesne grupe preuzimaju efektivnu kontrolu nad ključnim institucijama i procesima. Predstavljajući analizu, predsjedavajući upravnog odbora TI BiH Srđan Blagovčanin je naglasio da BiH i nakon dobijanja kandidatskog statusa i dalje prolazi kroz višestruke krize, političku, institucionalnu i krizu legitimiteta vladajućih struktura.

Duboki strukturni uzroci ovakvog stanja mogu se pronaći u zarobljavanju države i društva, od strane etno-političkih elita, koje su podredile ukupno funkcionisanje zemlje ostvarivanju vlastitih partikularnih interesa. Negativni trendovi u vidu jačanja autoritarnih tendencija, pogoršanja stanja vladavine prava i korupcije, samo su posljedica takvog stanja. Ono što treba takođe naglasiti da takvo stanje nosi bitne rizike koji mogu voditi eskalaciji krize i ugrožavanju elementarnih funkcija države, kazao je Blagovčanin.

Related Posts