Edukacije Za Roditelje U Okviru Projekta “Kvalitetno Roditeljstvo, Sretno Djetinjstvo”

U okviru projekta  “Kvalitetno roditeljstvo, sretno djetinjstvo” sa ciljem da se putem  edukativnih radionica  podigne svijest roditelja o modelu odgovornog roditeljstva kao temelju za sretno i kvalitetno odrastanje i razvoj ličnosti djeteta uz poštivanje njegovih prava jasno definiranih UN Konvencijom održane su radionice za roditelje.

Tom prilikom su obrađene teme: Odnos roditelj – dijete; Šta djeca žele od svojih roditelja; Osnovne psihičke potrebe djeteta; Potrebe djece / roditelja; Važnost uzora u odgoju djece; Verbalna (Ja poruke) i neverbalna komunikacija (pokazivanje ljubavi, povjerenja i prihvatanja); Empatija i Metode savjetodavnog odgoja.

Roditelji su bili zainteresirani za teme, aktivno učestvovali i davali svoj puni doprinos u želji da budu dobri i odgovorni roditelji i pomognu sebi i svom djetetu.

Neki od roditelja su naveli: “Svidjelo mi se što sam na konkretna pitanja dobivala konkretne odgovore”; “Sviđa mi se interakcija s drugima; jako mi je bitna razmjena mišljenja”; “Važna je razmjena iskustava s drugim roditeljima”; “Izbor tema je bio edukativan” i sl.

Roditelji su također iskazali i želju i potrebu za radionicama ovog tipa!

Kako je projektom predviđeno realizirane su četiri edukacije za roditelje. Realizacija se odvijala u živoj interakciji u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Od  promotivng materijala u sklopu realizacije  projekta Kvalitetno roditeljstvo, sretno djetinjstvo dizajnirani je baner, promotivni štand,  cekeri, čaše, privjesci za ključeve kao i posteri.

Promotivni baner će poslužiti Udruženju Dignitet  u realizaciji svih budućih edukativnih aktivnosti, promocije udruženja i realizaciji projektnih aktivnosti, što ujedno predstavlja trajni benefit i dobro u korist društveno korisnog djelovanja.

Promotivni materijal je podjeljen roditeljima koji su učestvovali u radionicama, dok je jedan dio promotivnog materijala podjeljen direktoricama škola koje su odobrile da se učenik njihovih škola uključe i aktivno sudjeluju u radionicama.

Također po članu 2. Ugovora Izvršilac je obavio i poslove pisanja ugovora o djelu za stručna lica koja su angažovana na realizaciji projekta Kvalitetno roditeljstvo, sretno djetinjstvo.

Related Posts