Edisa Demić: Ono Što Objavimo Na Internetu, Od Tog Trenutka Je Van Naše Kontrole

Svake godine, na drugi dan drugog tjedna mjeseca veljače, na tisuće ljudi širom svijeta se udruži kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Internet tehnologije djeci i mladima nude brojne mogućnosti komunikacije, učenja novih vještina, da budu kreativni i daju doprinos boljem društvu. Ali, one mogu donijeti i nove rizike – poput izlaganja problemima zaštite privatnosti, nezakonitom sadržaju, uznemiravanju, cyber maltretiranju, zloupotrebi osobnih podataka ili vrbovanja u seksualne svrhe, pa čak i seksualnom zlostavljanju djece.

Zaštita djece i mladih je zajednička odgovornost i uloga svih relevantnih aktera kao što su kreatori politika, industrije, roditelji, staratelji, edukatori.

Upravo i Udruženje za edukaciju i razvoj ‘Dignitet’ među svojim primarnim zadacima ima zaštitu i promociju dječjih i ljudskih prava te pružanje pomoći pri ostvarenju istih. U skladu s navedenim, Udruženje provodi programe s ciljem borbe protiv svih oblika nasilja u obitelji i društvu.

U prošloj godini je Udruženje realiziralo brojna predavanja i radionice za više od 350 djece i mladih učenika/ca osnovnih i srednjih škola na području HNŽ-a. Učenici su bili izravno uključeni u program prevencije i edukacije s ciljem upoznavanja i prepoznavanja svih prisutnih oblika zlostavljanja djece, poseban je naglasak bio na prepoznavanju zlostavljanja djece i mladih putem interneta.

Tim povodom smo u ‘Vijestima plus’ razgovarali s profesoricom pedagogije i magistricom sociologije – Edisom Demić.

U razgovoru poslušajte neke od korisnih savjeta koje je prof. Demić uputila svim mladima, ali i roditeljima.

https://www.obican.info/edisa-demic-ono-sto-objavimo-na-internetu-od-tog-trenutka-je-van-nase-kontrole/?fbclid=IwAR0j9T7FS0vQhO9h_-WT2GGnnvFaHiM2vvEpHl3i8IS-AC9bmYJ-cBMCMcY

Related Posts