SINERGIJA CIVILNOG DRUŠTVA U BIH – Jačanje Saradnje Između Udruženja, Fondacija, Medija I Sindikata

Mreža za izgradnju mira, u okviru projekta Snaga lokalnog, koji je finansiran sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), organizirala je u četvrtak, 20. maja 2021. godine Networking konferenciju “SINERGIJA CIVILNOG DRUŠTVA U BIH – Jačanje saradnje između udruženja, fondacija, medija i sindikata“.

Konferencija je održana online, te je pored 10 izlagača, okupila i više od 60 učesnika, predstavnika i predstavnica organizacija civilnog društva, sindikata, medija i akademske zajednice. Cilj konferencije, kako se istaklo na početku, je razmjena mišljenja i slušanje, u skladu sa misijom i vizijom Mreže za izgradnju mira. Članice Digniteta Edisa Demić i Aida Kajan prisustvovale su konferenciji.

Ključna stvar naglašena na konferenciji je ta da bi situacija bila još gora da nije bilo civilnog društva, te se mora odati priznanje nekim organizacijama i mrežama, kao što su Koalicija za borbu protiv govora mržnje, Mreža za izgradnju mira, Ženska Mreža BiH, Eko Mreža BiH, ali i da još puno toga može i mora uraditi i poboljšati. Za ovo je potrebno umrežavanje organizacija, edukacija ljudi i širenje znanja, posvećenost bitnim temama, pomoć onima koji ne znaju. Suradnja između OCD, sindikata, medija je neophodna, jer je svima cilj promjena društvenog i političkog stanja.

Također je istaknuto što veća i šira saradnja da neophodna naročito danas u vrijeme pandemije, koja se koristi od strane političara_političarki za donošenje odluka po hitnom postupku, te da organizacije civilnog društva, kao borkinje i borci za ljudska i radnička prava i protiv diskriminacije u praksi moraju pokazati ovo, bivajući primjer i u praksi pokazati poštivanje.

Što se tiče medija i organizacija civilnog društva, naglašena je bitnost komunikacije i saradnja između novinara_novinarki i specifičnih skupina jer mediji nisu neprijatelji civilnog društva te da se novinarima iz velikih redakcija, koji rade na sto tema dnevno, mora pružiti prilika da upoznaju temu na kojoj rade. Istaknuto je da civilni sektor mora imati kontakt sa novinarima_novinarkama, da je neformalni kontakt dragocjen input, i da civilni sektor treba ići prema medijima, jer nije dovoljno samo slati saopštenja.

Za kraj je istaknuto da civilno društvoništa ne spriječava da i van projekata kreira politike i da se može raditi bez novca što je pokazala i Mreža za izgradnju mira dugogodišnjim volonterskim radom te da se mora uspostaviti sistem evaluacije, analizirati sporazum vladinog i nevladinog sektora i iskoristiti Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za suradnju sa nevladinim sektorom, osnovano prošle godine, kako bi se podijelile informacije.

https://www.mreza-mira.net/vijesti/aktivnosti-mreze/odrzana-networking-konferencija-sinergija-civilnog-drustva-u-bih-jacanje-saradnje-izmedu-udruzenja-fondacija-medija-i-sindikata/?fbclid=IwAR3lfmZZBAMoqG0wQ0E1hQBoAN40thlapvY5b3q7mJcwmYIc3ZNVHGjg9bk

Related Posts