Kvalitetno roditeljstvo, sretno djetinjstvo

MjestoGrad Mostar
ParticipantiUčenici osnovnih i srednjih škola
PodrškaMinistarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK

Kvalitetno roditeljstvo, sretno djetinjstvo

Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“ implementiralo je  projekt u 2021. godini  pod nazivom „Kvalitetno roditeljstvo, sretno djetinjstvo“. Projekt je podržan i financiran od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK- a. 

 

Cilj projekta bio je doprinijeti borbi protiv zlostavljanja djece, podizanju svijesti kod šire javnosti o važnosti prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece.  Projektom je educirano  170 djece i mladih učenika osnovnih i srednjih škola. Edukacijom su bili obuhvaćeni i roditelji. 

 

Svi učesnici su programom edukacije osnaženi da prepoznaju vrstu i oblik zlostavljanja, te nauče preventivno zaštiti se u svakodnevnom radu i djelovanju. Projektom je  u okviru kampanje predstavljena Konvencija o pravima djeteta, kojom se  obvezuje  države – potpisnice  da poduzmu sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika fizičkog, ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupka, zloupotrebe ili eksploatacije, uključujući i seksualno zlostavljanje. 

 

Područje implementacije projekta je bio Grad Mostar. Sudionici projekta bili su roditelji, djeca i mladi uzrasne dobi od 9 do 16 godina. Godina realizacije projekta  je 2021.