Multikulturalnost I Multietničnost Bogatstvo Bh. Društva

MOSTAR, PRIJEDOR – Multikulturalnost i multietničnost u BiH su bogatstvo koje treba prihvatiti, a ne razlog za netrpeljivost i neprihvatanje, rekla je za “Nezavisne” Edisa Demić, predsjednica Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet” i koordinatorica projekta “Misli, osjeti”.

Kako je Demićeva istakla, Udruženje “Dignitet” iz Mostara i Udruženje građana “Psiholuminis” iz Prijedora sprovode projekat pod nazivom “Misli, osjeti”, koji je dobitnik grant sredstava USAID-ovog projekta “PRO-Budućnost”.

“Veliku pažnju u svom radu dajemo promociji tolerancije i suživota među mladima u lokalnim zajednicama. Došli smo na ideju da se udružimo, tokom svog rada smo uočili da starije generacije često prenose ustaljena mišljenja, a mladi žive u okovima tih mišljenja i nemaju priliku da upoznaju drugog i drugačijeg”, rekla je Demićeva.

 

Istakla je da je upravo to razlog zašto su pokrenuli projekat “Misli, osjeti”, gdje je planirana serija radionica u kojima će učestvovati 24 mlade osobe, starosne dobi od 18 do 26 godina.

“Iz Mostara će učestvovati 12 mladih osoba, većinski bošnjačke i hrvatske pripadnosti, te 12 osoba iz Prijedora, većinski srpske etničke pripadnosti. Mladi će imati brojne aktivnosti koje će doprinijeti poznavanju drugih i drugačijih”, navela je Demićeva.

Dodala je da je jedan od primarnih ciljeva projekta “Misli, osjeti” izgradnja prijateljstva između mladih, te spoznaja o bogatstvu različitih etničkih grupa i različitih kultura življenja.

“Prve aktivnosti će biti upriličene putem online radionica, a prva među njima će biti ‘Pričajmo o nama’, gdje će mladi reći ono što znaju o drugima, a zatim će predstavljati sebe”, kazala je Demićeva.

Navela je da je planirana i posjeta mladih Prijedorčana Mostaru i obratno, mladi iz Mostara će posjetiti Prijedor.

“Pored brojnih edukativnih programa, oni će biti u prilici da posjete neka turistička odredišta. Ovo je proces koji će trajati duži period, neće se svesti na to da prođu edukacije, nego će se oni u kontinuitetu družiti i njegovati novonastalo prijateljstvo”, objasnila je Demićeva.

Dodala je da će među radionicama biti organizovana i ona pod nazivom “Evropska željeznica” te dvije radionice: “Misli, osjeti” 1. dio i “Misli, osjeti” 2. dio.

“Želimo da mladi uče jedni o drugima, ali i da uče od drugih o drugima. Među mladima ćemo poticati kreiranje kritičkog mišljenja, emocionalnu povezanost, te razumijevanje za drugog i drugačijeg. Treba da se povezujemo unutar BiH, gradimo poznanstva i prijateljstva jer su naše različitosti naše veliko bogatstvo”, zaključila je Demićeva.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD.

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Multikulturalnost-i-multietnicnost-bogatstvo-bh-drustva/665264?fbclid=IwAR0TXvLXQWEwV3XbPs5Lldf9tZbapP527PcEsYr7YCfFBM13RnmR0lexUwA

Related Posts