Kratki Izvještaj Sa Projekata Pod Nazivom “Odrastanje U Sigurnom Okruženju”.

Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“ uz financijsku podršku u iznosu od 6.580,00 KM od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke implementiralo je projekt pod nazivom „Odrastanje u sigurnom okruženju“.
Tijekom dokaza navedenog projekta doprinijelo je borbi protiv zlostavljanja djece u HNK/Ž, posebno se radilo na podizanju svijesti kod šire javnosti o važnosti prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece.
Na samom početku implementacije projekta, nakon potpisivanja Ugovora između Udruženja i FMON 11.06.2021. godine Udruženje je krenulo sa radom na provedbi projekta. S obzirom na to da su primarne aktivnosti usmjerne na škole Udruženje je poslalo Molbu Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK za izdavanje Odobrenja za realizaciju preventivno – edukativnog programa na području kantona. Nakon zaprimanja Odobrenja krenula se s kontaktiranjem škole i dogovaranjem termina za realizaciju radionice kako za djecu tako i za roditelje i nastavnike. Urađena je anketa te je ista proslijeđena selektiranim školama koje su uključene u istraživanje.
Dizajnirani su promotivni materijali te su isti distribuirani na terenu. Mediji su u kontinuitetu pratili rad Udruženja. Projekat je bio u trajanju od 6 mjeseci.

Sveukupno 330 djece i mladih učenika osnovnih i srednjih škola bilo je direktno uključeno u program prevencije i edukacije s ciljem upoznavanja i prepoznavanja svih prisutnih oblika zlostavljanja dj ece.

Ciljne grupe su kroz planski osmišljene prilagođene programe osnažene da prepoznaju i prijave slučajeve zlostavljanja djece prvenstveno na području implementacije projekta.

Oko 80 roditelja uključeno je u program edukacije, 60 osoba uključeno je na događaj promocije knjige i predstavljanje rezultata provedenog istraživanja, 200 osoba je u obilježavanju Dječijeg nedjelja, 183 osobe uključeno je u istraživanje, 400 ljudi uključeno je direktno u kampanju.

Sveukupno direktno uključenih osoba je 1.253,00 u projektu.

Radionice i predavanja održane su u sljedećim školama i ustanovama:

  • Osnovna škola Stolac
  • Prva osnovna skola Stolac
  • JU Srednja elektrotehnička škola Mostar
  • JU “VI osnovna škola” Mostar
  • IV Osnovna škola Mostar
  • Osnovna Škola “Bijelo Polje”Potoci
  • Osnovna Škola Čapljina
  • OS Dreznica
  • JU Srednja politehnička škola Mostar
  • SOS Porodični centar Mostar

U sklopu projekta provelo se istraživanje na uzroku od 183 učenika/učenice  na osnovu kojeg  Udruženje je dobilo  zvanične statističke podatke o najprisutnijim vrstama zlostavljanja djece u društvu, izloženosti djece i mladih na internetu od sadržaja koji nisu prilagođeni psihičko-fizičkom razvoju mlade osobe. Navedeno istraživanje je zvanično predstavljeno BH javnosti dana 21.12. 2021. godine u Centar za kulturu Mostar. Istraživanje je urađeno od strane psihologinje Irme Gorančić Šutnje.

U cilju smanjivanja broja zlostavljanja djece Udruženje „Dignitet“ je kontinuirano  provodilo kampanju u Mostaru, Stocu i Čapljini.

Kampanja je imala  prvenstveno za cilj da potakne građane na društvenu odgovornost i konstantnu borbu protiv zlostavljanja djece, putem svih provedenih aktivnosti promovisala se linija za pomoć.

Linija za pomoć je pokrenuta 30. jula na simboličan datum kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, to je dan kada svi nastojimo dodatno da ukažemo na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima. Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda su 2013. usvojile rezoluciju A/RES/68/192 i proglasili 30. srpanj Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

Broj linije za pomoć je 061 422 447, isti je dostupan i putem aplikacije Viber i WhatsApp.

Psihološka i pravna pomoć bila je  ukazana svim  građanima i građankama  koji su se obratili za istu.

Na području implementacije projekta održano je više radionica nego je projektom planirano. Projektom je planirano  održavanje 10. edukativnih radionica za djecu i mlade učenike osnovnih i srednjih škola, te  4 radionice za roditelje i nastavnike, međutim održano je 12 predavanja za djecu i mlade sveukupno 330 mladih,  a za roditelje  i nastavnike 6 radionice za sveukupno 80 roditelja/nastavnika.

Posebnu radost kod djece i mladih doprinjelo je obilježavanje Dječije nedjelje. Na navedenom događaju bilo je više od 200 osoba, mediji su također prenjeli vijest širom BiH.  Aktivnosti su bile  pod nazivom “Dječje igre u sigurnom okruženju” a sve  u cilju kreiranja poticajne okoline za razvoj ličnosti djeteta, zadovoljenja njihovih prava i oplemenjivanja slobodnog vremena.

Vodilja navedene aktivnosti je činjenica da prava svakog djeteta su samo njihove potrebe na njihovom putu odrastanja, a da  odrasli imaju obavezu i odgovornost da odgovore tim potrebama. Snimljen je i video zapis, te je isti objavljen na web stranici Udruženje.

Promocija knjige  “Život s Crnim psom” autorice Sandre Pašić je održana u utorak, 21. prosinca, u 18 sati u velikoj dvorani Centar za kulturu Mostar.

Riječ je o jedinstvenom djelu u kojem je preodočena istinita životna priča autorice iz ugla žrtava nasilja tijekom djetinjstva u obitelji, ali i svim izazovima s kojima se autorica susrela tijekom svoje borbe da zatraži pomoć.

Related Posts