Aida Kajan

Aida Kajan

Osnivačica i aktivistica Udruženja

Biografija

Rođena u Mostaru 1982. godine, udata i majka troje djece. Nakon završene Srednje medicinske škole u Mostaru 2001. godine nastavlja  školovanje na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, na  Nastavničkom  fakultetu, odsjek: Pedagogija, gdje 2006. godine stiče zvanje diplomiranog Profesora pedagogije. 

RADNO ISKUSTVO, AKTIVIZAM

Prvo profesionalno radno iskustvo stiče u ulozi  odgajatelja unutar  JU “Dječiji dom Mostar“  u periodu od februara 2008. do  decembra 2009. godine. Od februara 2010. do aprila 2013. radi na poziciji koordinatora i voditelja aktivnosti za Fondaciju Our kids UK na projektima:

– Oplemenjivanje slobodno vremena djece i omladine bez roditeljskog staranja;

– Pripremanje djece i omladine bez roditeljske skrbi za samostalnost i integraciju u društvenu zajednicu. 

Od aprila 2010. jedna je od osnivačica i aktivista Udruženja „ Naša djeca – Our kid u BiH“ . Šest godina  menadžerica, upravitelj i koordinator na nivou administracije, financiranja i ljudskog resursa navedenog udruženja. Posljednjih 13 godina koordinirala je mnogim humanitarnim, edukativnim, integrativnim, socijalnim  međunarodnim i domaćim razvojnim projektima s ciljem osnaživanja  i uključivanja  djece i mladih osoba odraslih bez roditeljskog staranja, sa i bez invaliditeta u društvenu zajednicu.

Od 2018. godine članica je :

– Odbora za praćenje provedbe 24. člana UN Konvencije o pravima OSI Kolacije HNK- a „Zajedno smo jači“;

– Članica neformalne mreže organizacija i ustanova sa područja grada Mostara  “Zajednička priča”;

– Od  februara 2018. do 30. jula  2020. godine obnašala ulogu Predsjednice Nadzornog odbora socijalnog poduzetništva “Prijatelji – Friends” d.o.o.  za osnaživanje i zapošljavanje omladine odrasle bez roditeljskog staranja sa i bez invaliditeta. Od marta 2020. godine jedna je od  osnivačica  i aktivistica Udruženja za edukaciju i razvoj „ Dignitet“.  U septembru 2020. godine angažirana je  u ulozi ekspertice na projektu „ Ujedinjeni u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih“ koje je realiziralo Udruženje „ Academica Mostar“.

UČEŠĆA NA VAŽNIJIM DOGAĐAJIMA, EDUKACIJAMA  PREDSTAVLJANJIMA I ZASTUPANJIMA

Učesnica mnogobrojnih medijskih izvještavanja u svojstvu menadžera udruženja. Sudjelovala na mnogobrojnim konferencijama, kongresima, seminarima i edukacijama koje su usmjereni na razvoj,  zaštitu djece i mladih, te razvoj i upravljanje organizacijom i ljudskim resursima. Danas sudjeluje na edukacijama usmjerenim na psihoterapijske pravce djelovanja. Rad sa djecom i mladima smatra svojom životnom odredbom, poklonjenom na dar da kroz aktivizam pokuša graditi  društvo jednakih prilika i mogućnosti za rast i razvoj djece  i mladih.

 ZAŠTO „DIGNITET“ ? Svoj aktivizam kroz Udruženje  „Dignitet“  doživljava kao priliku da doprinese razvoju i edukaciji djece  i mladih, ličnom usavršavanju,  zaštiti i očuvanju porodice kao osnovne ćelije društva. Smatra da slobodan  i dostojanstven čovjek ne pristaje na poniženje i ravnodušnost. On se odlučuje na djelovanje. Za nju je  dostojanstvo slobodnog čovjeka  aktivno, stvaralačko. Ono je preduvjet i baza progresa ljudskog društva.  Takav odnos prema samom sebi, drugima i životu zahtijeva napor, kako u mišljenju tako i u djelovanju.  Podrazumijeva rizike koji prate svaki prelazak neke poznate granice. Ostajanje unutar granica je bezbolnije, ono daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti u poznatom svijetu. Aida se odlučila  da  ne želi biti pasivni posmatrač svoje društvene svakodnevnice, ne želi sebe ograničavati,  naprotiv  sebe vidi kao aktivnog subjekta društva, kreatora novih ideja, tragača, istražitelja  i prenositelja znanja. Samo nebo je granica!